Witajcie !
Dzisiaj Omułki prosto z Nicei. Jadłam je po raz pierwszy właśnie na wakacjach. Tak proste danie, choć brzmi dumnie. Jeśli zrobisz je choć raz , nigdy już nie przejdziesz obojętnie obok sklepowej lodówki z której zerkają nieśmiało omułki !
Zacznijmy od podstaw- to proste.
1. Świeżość muli
Kilka faktów:
1. Świeże mule są żywe, najlepiej przygotować je od razu po zakupie lub w ciągu max 3 dni. Martwe mule mają otwarte muszelki. Martwe mule należy odrzucić.Stukając otwartą muszelką o blat stołu możemy sprawdzić czy małża jest żywa. Jeżeli jest świeża to w ciągu paru sekund muszla się zamknie. Drugą metodą jest wrzucenie muli do mocno osolonej wody. Te muszelki które się zamkną, to świeże mule a te które pozostaną otwarte nie nadają się do jedzenia.
2. Krok drugi : Oczyszczanie muszelek.
Zwykłaym nożem kuchennym należy zeskrobać delikatnie wszystkie nitki, narośla, zkamieniałości z muszelek a następnie dokładnie wypłukać je pod bierzącą wodąna sicie. Mule mogą być oblepione piaskiem a tego składnika nie planujemy w naszym sosie ;) Nigdy nie mocz ich w misce z wodą tylko płucz pod bierzącą wodą
Przygotowanie Muli a'la Caprese w pomidorach
Składniki na 2 porcje :
800g omułek
2 cebulki dymki
1/3 pęczka pietruszki zielonej
2 -3 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
filiżanka liści bzylii
puszka pomidorów
sól i pieprz
1/2 op mozarelli
*podawaj z tostowaną bagietką
Potrzebny Ci też będzie bardzo duży garnek z pokrywką.
Przygotowanie:
W garnku podgrzej oliwę z oliwek.
Podsmaż na niej cebulkę dymkę oraz czosnek.
Po chwili dodaj puszkę pomidorów.
Dopraw do smaku solą i pieprzem
Wrzuć oczyszczone i przygotowane mule do garnka i przykryj pokrywką.
Duś około 8 -10 minut minut aż wszystkie mule się otworzą.
Zdejmij pokrywkę i posyp mule posiekaną bazylią i pietruszką.
Włóż bagietkę polaną oliwą z oliwek do piekarnika i lekko przypiecz.
Nałóż mule z sosem na talerz , posyp jeszcze bazylia i do niektórych muszelek włóż porwane cząstczki mozarelli.
Podawaj gorące z grzankami do maczania w aromatycznym sosie oraz nie zapomnij o serwetkach. Obok talerzy postaw pustą miseczkę na muszelki .
Smacznego !
P.S Mam zamiar zrobić na blogu dział URODA I FITNESS i zastanawiam czy będziecie zaintersowani recenzjami różnych kosmetycków i kosmetycznych trików ?
Buziaki !
Maria
Zrobiłaś smaka! Super, że znowu działasz ;)
OdpowiedzUsuńDzięki kochana jesteś ! Mam taki ogrom przepisów, że cieszę sie powrotem ! ;)
Usuń