piątek, 31 lipca 2015

# Prosty Hummus - zdrowa, lekka przekąska

Cześć !

Słyszeliście o hummusie już pewnie nie raz i nie dwa.
Ale z czym się to je ? Co to jest?

Hummus to pasta najczęściej z ciecierzycy, która jest bardzo bogata w białko, witaminę B6 , błonnik, żelazo, kwas foliowy i całkiem sporo witaminy C. 

Jest prostsza do zrobienia niż myślisz.
Hummus jest doskonałym dipem do warzyw i krakersów, pastą do kanapek, chlebków pita i tortilli.Doskonały jako przekąska w pracy czy podróży. 

Możesz modyfikować jego smak ulubionymi ziołami i przyprawami lub jeść
                                                                                   go w wersji klasycznej.



Hummus swój smak zawdzięcza paście Tahini, czyli paście z prażonego sezamu.
 Możesz zrobić Tahini w domu po prostu prażąc lekko sezam na suchej patelni a potem 
bardzo długo go blendować aż na bardzo gładką, oleistą pastę jednak w domu ciężko
 dojść do takiej perfekcyjnej konsystencji - tak to takie proste. Sugeruję jednak kupić
 go najpierw gotowego w sklepie np. ze zdrową żywnością lub supermarketach. 
Nie masz Tahini? Spokojnie, po prostu zastąp go dobrym masłem orzechowym, olejem sezamowym lub nie dodawaj go po prostu- i tak będzie pysznie ! 


Przepis :

250 g ciecierzycy - ugotowanej**  i odsączonej 
5 łyżek pasty TAHINI
1 łyżka soku z cytryny 
3 ząbki czosnku 
sól
2 łyżki oleju sezamowego lub oliwy z oliwek
4 łyżki jogurtu greckiego lub naturalnego 


Ewentualne Dodatki o ozdoby  :
pokrojone oliwki
słodka papryka do posypania
ziarenka sezamu
oliwa z oliwek do polania 
posiekana papryczka chili 

1.  Ciecierzycę możesz kupić suchą lub z puszki. Puszkowaną tylko odsącz i opłucz. 
Suchą ciecierzycę mocz w wodzie przez 12 godzin potem ugotuj do miękkości w wodzie z ząbkiem czosnku przez około 1,5 h. Jeżeli rozgnieciesz w palcach lekko kuleczkę soczewicy to jest gotowa.

2. Zmiksuj blenderem ciecierzycę, tahini, cytrynę czosnek i sól. Po chwili dodaj jogurt i oliwę.
3. Miksuj wszystko do osiągnięcia ulubionego stopnia gładkości. 

Gotowe !



Hummus możesz modyfikować na wiele sposobów. Niektórzy nie dodają jogurtu a tylko samą oliwę z odrobiną wody z ciecierzycy. Możesz podawać go w miseczce polanego oliwą i posypanego oliwkami a dookoła ułóż warzyw pokrojone w słupki i świeże chlebki pita lub krakersy. 








Smacznego !
Maria 

2 komentarze:

Wydrukuj ten przepis