Cześć !
Gdybym wygrała miliony to kupiłabym 2 godziny dodatkowego czasu każdego dnia- gdyby tylko się tak dało. Niestety się nie da, dlatego kombinuję jak mogę, bo pomimo braku czasu nie zrezygnuję z pysznego jedzenia.
Pokochałam ostatnio bataty. Ten słodki ziemniak podbił moje serce !
Jest stosunkowo drogi ale jeden nakarmi dwie osoby .
Przyrządzam z niego frytki z pikantnymi przyprawami a ostatnio w przypływie ogromnej potrzeby na coś pysznego stworzyłam danie które chyba na stałe zagości w moim menu.
Zapiekany batat z jajkiem i awokado !
SUPERFOOD COMBO
Słodkawy batat, kremowe avokado, płynne jajko,ciągnący się ser, soczyste pomidorki, ostry sos i cebulka- świeżo, zdrowo i aromatycznie !
Składniki na 1 dużą porcję :
oliwa z oliwek łyżka
1/2 średniego batata- startego
2 łyżki posiekanej cebulki dymki
5 pomidorków cherry
1/3 avokado
1 jajko
mozarella 1/3 kulki
sół
pieprz
sriracha sos ( ostry sos opcjonalnie )
Przygotowanie :
1. Żaroodporną formę smarujemy oliwą
2. Startego batata wykładamy na formę i posypujemy cebulką dymką
3. Dopraw solą i pieprzem a następnie wymieszaj wszystko i zapiecz w piekarniku 12 minut w koło 200 C dwa razy mieszając w trakcie.
4. Wyjmij naczynie. Zrób na środku dziurkę w którą wbij jajko. Posyp całość pomidorkami przeciętymi na pół. Poukładaj mozarellę na górze i zapiecz to do momentu aż białko jajka się zetnie około 4 -6 minut.
5. Wyjmij z pieca naczynie i poukładaj na górze plasterki awokado i skrop ulubionym sosem- ja uwielbiam srirache.
Podawaj z ręczniczkiem obok miski aby się nie poparzyć naczyniem .
Smacznego !
Smakowało prawda ?
Maria
Pysznie :)
OdpowiedzUsuń