sobota, 12 stycznia 2013

Onion Rings !

Witajcie !

Chrupiące, słodko-pikantne onion  rings - to moja dzisiejsza propozycja. 
Można je zrobić bardzo szybko, tanio a co najważniejsze wprowadzą miła odmianę do naszego menu .
Świetnie zastępują frytki , są doskonała dekoracją do sałatek i gotowych dań lub po prostu jako przekąska .
Zapraszam serdecznie!




 Składniki :
 2 duże cebule 
4 kopiate łyżki mąki
2 łyżki skrobi kukurydzianej (opcjonalnie )
1/3 łyżeczki ostrej papryki
1/4 łyżeczki płatków chili 
1/2 łyżeczki wegety
2 jajka
1/2 szklanki mleka
1/2 łyżeczki sody 
 panierka Panko *
olej do smażenia 
2 łyżki mąki do obsypania cebuli 



*Panko to :  rodzaj bułki tartej, białej w nieregularnym kształcie ,grubo ścieranej ,doskonale zmienia fakturę i nadaje chrupkość.Można ją zastąpić bułka tartę lub zgniecionymi mocno płatkami kukurydzianymi wymieszanymi  z bułka tartą )



Do dzieła !

Cebulę obieramy i kroimy na grube krążki ponad 1 cm .
Każdy plaster delikatnie rozdzielamy na krążki .
W misce dokładnie mieszamy krążki cebuli z mąką, tak aby każdy krążek był nią dobrze pokryty .

W misce mieszamy mleko ,jaja,mąkę,mąkę kukurydziana , płatki chili,ostra paprykę,wegetę  i sodę tworząc ciasto .

Do osobnej miski wsypujemy troszkę panierki. 



Każdy krążek moczymy w cieście a następnie obtaczamy w panierce .
Na patelni rozgrzewamy olej ( tyle aby pokryło krążek do 1/2 wysokości ) 
Smażymy w oleju na średnim ogniu do momentu lekkiego przyrumienienia się panierki .
Podajemy od razu z dipami np.czosnkowym , pikantnym paprykowym.

To niesamowite co się dzieje z cebulą pod wpływem ciepła- staje się miękka ,słodka ,traci swój ostry smak. W tych krążkach jest tyle słodyczy , że nie można się oderwać .
Smacznego !

























3 komentarze:

  1. słodyczy i kaloriiiiiiiiiii.... nie moge przy moim noworocznym postanowieniu, chociaz kusza niesamowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja dziś wieczorem będę robić ,mąż będzie zachwycony!Dzięki!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale narobiłaś mi na nie ochotę *.* A miałam tyle nie jeść!

    OdpowiedzUsuń

Wydrukuj ten przepis