środa, 9 stycznia 2013

Korzenno - Owocowy Grzaniec

Witajcie !

 Rozgrzewający ,aromatyczny i korzenny Grzaniec! 
Wspomnienie mroźnej zimy, świąt , sylwestrowego popołudnia - zapraszam! Zima trwa!




Składniki

1 butelka wina wg upodobań- ja preferuję  półsłodkie
  • semi dry, demi-sec, semi-secco, halbtrocken – półwytrawne;
  • demi-doux – półsłodkie;
  • sweet, doux, desert, dolce, edes – słodkie.



 2 laski cynamonu- 

1/3 łyżeczki cynamonu

4-5 ziarenek kardamonu

1/5  łyżeczki gałki muszkatołowej

10 -12 goździków

1/4  lub nawet 1/3 łyżeczki imbiru

1-2  gwiazdka anyżu

2  łyżki cukru brązowego ( przy winie wytrawnym troszkę więcej )

1/4 łyżeczki ekstraktu wanilii

3 plastry pomarańczy 


Do ozdoby kubka :

1/2 plasterka pomarańczy
laska cynamonu
gwiazdka anyżu 
opcjonalnie plasterek jabłka 


Przygotowanie:

Wino podgrzać z wszystkimi przyprawami .Nie dopuścić do gotowania .
Rozlać do kubków i przyozdobić .
Gotowe!





 Właściwości kardamonu:

Przyprawa o lekko cytrusowym posmaku ,podobno dobra na trawienie i problemy żołądkowe.Doskonale komponuje się z kawa  z cynamonem,herbata i owocami.Idealna do zup i sosów. Pochodzi z Indii.Na dodatek jest afrodyzjakiem!

 Gwiazdki anyżu- doskonałe na wzmocnienie organizmu, stosuje się przy przeziębieniach i problemach żołądkowych .Do tego pięknie wygląda !


Na zdrowie kochani!

Maria




1 komentarz:

Wydrukuj ten przepis