czwartek, 10 października 2013

Tort arbuzowy- eat clean

Witajcie! 


 Dzisiaj przepis na fenomenalny tort na podstawie arbuza. Znalazłam ten pomysł w sieci i od razu postanowiłam go wypróbować na pierwszym spotkaniu z przyjaciółkami. Smakował wszystkim, tym bardziej,  że nikt się niespodziewał arbuza w środku. Doskonale ukrył się pod pierzynką ze śmietanki kokosowej. 

 Składniki : 1 cały arbuz 
2 puszki mleczka kokosowego trzymanego 2 dni w lodówce
 1 szklanka płatków migdałowych
 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 
3 łyżki syropu z agawy ( lub miodu, syropu klonowego lub w ostateczności cukru pudru) 

 Do ozdoby ulubione owoce :
 Truskawki 
Porzeczki
 Kiwi 
Borówki,maliny,jerzyny 

 Wykonanie : 
 1. Arbuza obkroić na kształt tortu - zetnijcie górę i dół arbuza na płasko a boki obetnijcie idealnie na okrągło tak, jakby wyszedł z formy.Ja popełniłam błąd i zaokrągliłam rogi arbuza,nie polecam. Lepiej żeby był niższy a miał ładny kształt, niż wysoki. 
2.Masz dwie opcje : pokroić go na porcje jak torta przed położeniem kremu lub zostawić go w całości co polecam,jeśli chcesz go przetranspotrować. 
3.Dokładnie osusz papierowym ręcznikiem arbuza.Bardzio,bardzo dokładnie, wtedy krem będzie się trzymał. 
4.Nie wstrząsając otwórz ostrożnie puszki z mleczkim kokosoym wyciągniętym z lodówki.Zbierz delikatni łyżką postałą na górze śmitankę.Wodę odlej do szklanki i zachowaj np. Do zrobienia koktajlu. 
5.Śmietankę ubij mikserem na gładką masę z wanilią i syropem z agawy .
 6.Na suchej patelni przypiecz płatki migdałowe na złoto-brązowo.
 7. Osuszonego abuza obłóż kremem dokładnie z każdej strony i obsyp płatkami migdałowymi.
 8. Na górze naszego tortu ułóż owoce wg upodobania. Przechowuj w lodówce ale nie zbyt długo,ten tort nie lubi kazać na siebie czekać:-)  

 Proste,prawda? Efekt niesamowity a tak mało pracy :-)




 Pozdrawiam i smacznego Maria Kwarciak

6 komentarzy:

  1. dostałam identyczny na urodziny od koleżanki - fitnesski i się zakochałam!

    OdpowiedzUsuń
  2. spotkałam się z tym pomysłem ;-) świetny !

    OdpowiedzUsuń
  3. Coś niesamowitego! :) Tylko za porzeczkami nie przepadam, reszta pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super pomysł :D Tort ideał dla kobiety :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Bomba! :D Muszę wypróbować :]
    Spodobało mi się tutaj, zostaję na dłużej jako obserwator :)
    P.S. Jeśli byś mogła to wyłącz weryfikację obrazkową przy komentarzach :)

    OdpowiedzUsuń

Wydrukuj ten przepis