piątek, 11 października 2013

Aksamitny sernik z białą czekoladą i borówkowym sercem

Witajcie!



Wyobraź sobie aksamitny, kremowy sernik z nutą białej czekolady i odrobiną
lata ukrytego wewnątrz w postaci borówkowego musu.
Połączenie nie do opisania.
Kruchy spód idealnie uzupełnia to połączenie i jest zaskakująco prosty.
Już chyba nigdy nie będę się bawić z innymi spodami jak ten mogę zrobić w 2 minuty bez dodatkowego pieczenia. 
Zaczynam sie rozpływać...tak więc przejdźmy do konkretów zanim rzucę się na ten sernik!



Składniki , forma 30cm

Ciasto:
350g herbatników bez dodatków(ja używam holenderskich )
2 łyżki cukru
200 g masła miękkiego

Ser:
1kg sera twarogowego zmielonego np.włoszczowa
1/2 szkl cukru
2 jajka
2 białka jaj
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
3 łyżeczki soku z cytryny 

200 g białej czekolady
1/2 szkl śmietany kremówki 

Nadzienie borówkowe:
2 łyżki cukru
3 łyżeczki skrobii kukurydzianej
1/2 szkl zimnej wody
3 szkl borówek 



Wykonanie:

Ciasto:
 Herbatniki mielimy w młynku do kawy lub w blenderze na piasek ( lub tłuczemy wałkiem w woreczku)
Dodajemy cukier i bardzo miękkie masło i wyrabiamy na ciasto konsystencji mokrego piasku.
Wykładamy nim formę dociskając mocno do dna

Ser:

Czekoladę topimy ze śmietanką w kąpieli wodnej ( w miseczce nad garnkiem z gotującą się wodą) i odstawiamy na bok.
Ucieramy ser z cukrem na gładka puszystą masę i dodajemy resztę składników. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji,dodajemy czekoladę i mieszamy dokładnie.

Nadzienie borówkowe:

Cukier, skrobie kukurydzianą, wodę zmieszać i dodać borówki.
Całość zagotować i zmiksować w blenderze na gładka masę i podgrzewać jeszcze przez 5 minut.
Przesiać przez sitko. 

Połączenie składników:

1. Formę wyłożyć ciastem
2. Położyć na ciasto 1/3 masy serowej
3. Łyżką położyć na ser 3/4 nadzienia borówkowego i delikatnie wyrównać wierzch.
4. Na nadzienie borówkowe położyć pozostałą masę serową delikatnie kładąc ser aby nie zmieszały się warstwy.
5. Do strzykawki ( lub łyżeczką) nabrać nadzienia borówkowego i zrobić niewielkie kropelki na okręgu tarty.
6. Wykałaczką lub nożem płynnym ruchem przeciągnąć ostrze po zrobionych kropelkach nie wyciągając noża aż skończysz robić okrąg- efekt serduszka.

Piec 50 minut w 165 st.
Zostawić w piecu po upieczeniu jeszcze 10 minut.
Następnie włóż do lodówki na 6 h.
Po tym czasie sernik doskonale się zetnie i będzie idealnie odchodził od formy.

Gwarantuję, że przypadnie  gościom do gustu!
Ja planuję na święta wręczyć rodzinie i bliskim miniaturki takich serniczków pięknie opakowane ;)


Pozdrawiam!
Maria Kwarciak

6 komentarzy:

  1. wygląda bardzo profesjonalnie!

    OdpowiedzUsuń
  2. :)) pare razy widziałam sposób takiej dekoracji ale jakoś nigdy nie mogłam sie za to zabrać, a wygląda bardzo pięknie!.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje ;) To jest niesamowicie proste, choć rozpisałam się bardzo z tym przepisem to pracy jest na 20 minut - Warto spróbować to takie proste .Pozdrawiam serdecznie ,Maria

      Usuń
  3. Wygląda fantastycznie, musi być pyszny:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Prześlicznie wygląda z tymi jagodowymi serduszkami :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Takiego sernika jeszcze nie miałam okazji skosztować, ale w najbliższym czasie na pewno go wypróbuję :D

    OdpowiedzUsuń

Wydrukuj ten przepis