Witam
Dziś przepis bardzo prosty, szybki a zarazem efektowny i pyszny !
W towarzystwie cierpkich winogron lub porzeczek staje się wspaniałymi eleganckim daniem.
Proponuję zrobić chlebki w dwóch wariantach : z miodem lub z konfiturą morelową .
Składniki na 1 chlebek ( wystarczy dla 1-2 osób)
1 serek brie okrągły
2 łyżki konfitury morelowej lub 2 łyżki miodu (eksperymentuj z dżemami!)
3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
ciasto francuskie - około 1/2
1 jajko rozmącone
winogrona do podania z serkiem
Przygotowanie :
Wytnij z ciasta francuskiego kwadrat większy niż serek brie jak na zdjęciu.
Na serku połóż konfiturę morelową(lub miód), posyp orzechami.
Wycięty kwadrat z ciasta połóż delikatnie na serek i zawiń rogi pod spód tworząc szczelny bochenek.
Z resztek ciasta wytnij foremką ulubiony wzór, ja wybrałam gwiazdkę.
Posmaruj całość jajkiem.
Piecz w nagrzanym piekarniku 200C - 15-20 minut
Piecz aż do osiągnięcia złotej skórki.
Podawaj koniecznie schłodzone około 15-20 minut, ponieważ inaczej serek rozpłynie się niezdarnie zaraz po przekrojeniu.
Podawaj z winogronami lub innymi kwaskowatymi owocami.
Doskonale pasuje do żurawiny - w okresie zimowym to idealne połączenie !
Doskonale pasuje do żurawiny - w okresie zimowym to idealne połączenie !
Mniam!
Proste ;)
Hmmm... pyszności!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz