Witajcie !
Ten przepis przypadnie do gustu każdemu, kto lubi słodkości.
Jednak ostrzegam- ten przepis jest totalnie fit !
Porcja, czyli 2 placuszki z 2 łyżeczkami syropu z agawy to zaledwie 200-220 kcal!
Wspaniale przenikające się smaki kokosu i banana - deser,obiad czy śniadanko ?
Składniki na około 5 placuszków:
1 banan pokrojony w plasterki
syrop z agawy/miód/syrop klonowy do polania placuszków
60 g mąki
1/2 łyżeczki cukru pudru
szczypta soli
50 ml odtłuszczonego mleka kokosowego z puszki
40 ml mleka 0,5%
1 całe jajko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
oliwa z oliwek w spray do smażenia
Co i jak:
1.Przesiej mąkę i proszek do pieczenia
2.Do mieszaniny dodaj cukier i sól.
3.Mleko kokosowe, mleko i jaja zmieszaj razem dokładnie.Dodaj do mąki i wymieszaj wszystko dokładnie.
4.Ciasto powinno przypominać gęste naleśnikowe ciasto .
5. Spryskaj patelnię oliwą i nakładaj po 2-3 łyżki ciasta na patelnię.
6. Gdy ciasto jest jeszcze mokre na patelni, powciskaj w nie delikatnie plasterki bananów i smaż około 2-3 minuty z każdej strony na średnim ogniu.
7. Podawaj po 2 sztuki polane syropem z agawy .Możesz podać je również ze świeżymi owocami.
Smacznego !
Pozdrawiam! Maria
Pozytywna myśl na dziś
mmm pyszne !! kokos i banan to świetne połączenie, szczególnie w placuszkach ;)
OdpowiedzUsuń