Witajcie!
Dzisiaj coś dla miłośników ziemniaków ( czytaj - dla mnie również )
Pieczone ziemniaczki !
Nie wiem jak Wam ,ale mi milion razy zdarzyło się przypalić domowe ziemniaczki z piekarnika .
Gdy z zewnątrz były już gotowe , to w środku pozostawały nadal twarde i surowe- następnie zapominałam o nich ...zbyt długo.. i siwy dym jak to mówią lub poprzypalane brzegi w najlepszym przypadku .
Mam na to sposób!
Składniki:
ok 8 dużych ziemniaków
2 -3 łyżki oleju roślinnego
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
szczypta pieprzu cayenne lub ostrej papryki (jeśli wolicie ostre 1/4 łyżeczki )
1/3 łyżeczki ziół prowansalskich
szczypta oregano
1/4 łyżeczki granulowanego czosnku
1/4 łyżeczki granulowanej cebulki
spora szczypta soli
Przygotowanie :
1 . Ziemniaki myjemy dokładnie.Zostawiamy skórkę .
Kroimy na dowolne kawałeczki.
2. W miseczce mieszamy wszystkie przyprawy z olejem roślinnym.
3. Trik :
Co robimy ? :
Pokrojone ziemniaki rozkładamy dwóch talerzach (nie mogą być ciasno upakowane )
i wkładamy do kuchenki mikrofalowej na 10 minut.
Co to daje ? :
Ziemniaczki wysuszają się z zewnątrz lekko co pozwala przyprawą w oleju doskonale przywierać ( normalnie pokrojony ziemniak jest mokry od soku i wszystko z niego spływa ) .
Dodatkowo są one już lekko miękkie w środku - dlatego szybciej się pieką i zawsze wychodzą doskonale .
Po wyciągnięciu ziemniaczków z mikrofali pozostawiamy je do przestygnięcia .
4. Do dużej miski wsypujemy ostudzone i pokrojone ziemniaczki następnie mieszamy je dokładnie z przyprawami w oleju .
5.Pieczemy w piekarniku na folii aluminiowej około 20 minut sprawdzając od czasu do czasu w temp. 200 stopni.
Tak chrupiące i aromatyczne !
Smacznego !
Przepis specjalnie dla Kasi M.!;*
Lubię takie proste, aromatyczne dania! :)
OdpowiedzUsuńsuper trik, tak jeszcze ziemniaków nie robiłam!! ;)
OdpowiedzUsuńa powiedz jeszcze, jaka moc mikrofali? 800 ?
OdpowiedzUsuńA więc tak - moja mikrofala działa z mocą 900 W Liczy się efekt: Po 10 minutach ziemniaczki były lekko lekko miękkie w środku i delikatnie wysuszone z zewnątrz tak że przyprawy doskonale przywierały .;)
UsuńAromatyczny przepis.
OdpowiedzUsuńProszę jednak Autorkę o korektę w paru miejscach, zmianę/dopisanie paru literek: (przyprawom), (na dwóch talerzach)...
Szkoda, by blog tracił na profesjonalizmie przez pisownię.
"Smakosz polonista"
Haha oczywiście zdaję sobie sprawę , że pisanie późno w nocy nie owocuje piękną polszczyzną ale liczy się jednak smak ;) Poprawiam ,poprawiam.Pozdrawiam!
UsuńSwoją drogą przeglądnęłam teraz ten przepis dokładnie i nie znajduję jednak błędów -może coś się ukrywa haha;P
UsuńDroga PinUpMary,pozwolę sobie jednak wskazać miejsca wymagające korekty: celownik liczby mnogiej od rzeczownika "przyprawy" brzmi "przyprawom", więc powinno być napisane "co pozwala przyprawom w oleju...". Natomiast w zdaniu: "Pokrojone ziemniaki rozkładamy dwóch talerzach" dopisek: "na dwóch talerzach".
UsuńPozdrawiam.
"Smakosz polonista"
będą w święta u mnie te oto pyszne ziemniaczki:) i choć raz nie przypale dzieki Tobie :*
OdpowiedzUsuń