środa, 29 lipca 2015

# Summer Rolls - chrupiące, świeże i lekkie

Cześć 

Od dłuższego czasu chodzą za mną azjatyckie smaki. 
Jest to moja ulubiona kuchnia ! 
Całe szczęście, że azjatyckie przyprawy i produkty są już łatwiej dostępne w zwykłych sklepach, nie tylko w Kuchniach Świata czy sklepach internetowych. 
W Biedronce nawet udało mi się kupić ostatnio świeżą trawę cytrynową i liście limonki kaffir !
Ten kto szuka tak ja ja, wie o czym mówię i zna tę radość ! 

Jesienią, zimą i wiosną króluje u mnie tajskie zielone curry i wszelkie rozgrzewające i ostre potrawy.
Natomiast latem mam ochotę na coś lekkiego, świeżego i chrupiącego.

Summer rolls! 


Składniki :

papier ryżowy 25-30 arkuszy małych lub 15 większych
1/2 zielonego ogórka posiekanego w słupki
1 marchewka posiekana w słupki
3 strąki cebulki dymki posiekanej w słupki
1/2 papryki posiekanej w słupki
100-150 g makaronu ryżowego ugotowanego 
5 dużych listków  mięty posiekanych
5 dużych listków kolendry( lub bazylii )posiekanych 

Marynata do warzyw :

1 duży ząbek czosnku
1 łyżeczka startego imbiru 
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki oleju kokosowego,winogronowego lub rzepakowego
2 1/2 łyżki octu ryżowego
1 łyżeczka cukru
2 łyżki sosu sojowego

sezam do ozdoby 
sos sojowy do maczania 






Przygotowanie :

Warzywa umyj a następnie posiekaj w słupki.

Ugotuj makaron ryżowy wg instrukcji z opakowania a następnie opłucz zimną wodą.Przetnij makaron nożem lub nożyczkami żeby nie był zbyt długi.

Połącz warzywa i makaron razem.

Połącz wszystkie składniki marynaty razem i zalej nią warzywa.

Pozostaw warzywa na 20 minut w marynacie mieszając od czasu do czasu

Do płytkiego naczynia wlej bardzo ciepłą wodę.

Na desce do krojenia rozłóż sobie wilgotną, czystą ściereczkę.

Mocz w ciepłej wodzie papier ryżowy po jednym płatku na raz przez 5-10 sekund i kładź go od razu na wilgotny ręcznik.

Odmierz porcję nadzienia na papier.

Zwijaj wg instrukcji na zdjęciach.

 Najpierw zwiń rulonik do połowy papieru , zawiń rogi do środka i zroluj do końca.


 Tak przygotowane summer rollsy są gotowe do jedzenia.

Posyp je sezamem i podawaj z małą miseczką obok sosu sojowego do maczania.

Możesz podać też sos słodko-kwaśny.

Jeżeli nie będziesz ich jeść od razu zwilż 2-3 arkusze ręcznika jednorazowego  i zwiń go na połowę a następnie przykryj nim dokładnie summer rollsy żeby nie wyschły. Możesz je tak zostawić spokojnie na noc w lodówce przykryte wilgotnym ręczniczkiem.






Smacznego ! 
Maria 









3 komentarze:

  1. Uwielbiam! Fajne kolorowe i lekkie danie:)
    Pozdrawiam!
    www.kornikwkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Lekkie i pyszne :) Wolę je, niż sajgonki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne! Akurat szukałam jakiejś fajnej, zdrowej przekąski na imprezę :)

    OdpowiedzUsuń

Wydrukuj ten przepis