czwartek, 9 lipca 2015

Mule a' la Caprese w pomidorach z ziołami i mozarellą

Witajcie !

Dzisiaj Omułki prosto z Nicei. Jadłam je po raz pierwszy właśnie na wakacjach. Tak proste danie, choć brzmi dumnie. Jeśli zrobisz je choć raz , nigdy już nie przejdziesz obojętnie obok sklepowej lodówki z której zerkają nieśmiało omułki ! 




Zacznijmy od podstaw- to proste.

1. Świeżość muli


Kilka faktów:

1. Świeże mule są żywe, najlepiej przygotować je od razu po zakupie lub w ciągu max 3 dni.  Martwe mule mają otwarte muszelki. Martwe mule należy odrzucić.Stukając otwartą  muszelką o blat stołu możemy sprawdzić czy małża jest żywa. Jeżeli jest świeża to w ciągu paru sekund muszla się zamknie. Drugą metodą jest wrzucenie muli do mocno osolonej wody. Te muszelki które się zamkną, to świeże mule a te które pozostaną otwarte nie nadają się do jedzenia.

2. Krok drugi : Oczyszczanie muszelek.
Zwykłaym nożem kuchennym należy zeskrobać delikatnie wszystkie nitki, narośla, zkamieniałości z muszelek a następnie dokładnie wypłukać je pod bierzącą wodąna sicie. Mule mogą być oblepione piaskiem a tego składnika nie planujemy w naszym sosie ;) Nigdy nie mocz ich w misce z wodą tylko płucz pod bierzącą wodą 


Przygotowanie Muli a'la Caprese w pomidorach 


Składniki na 2 porcje  :


800g omułek 
2 cebulki dymki 
1/3 pęczka pietruszki zielonej 
2 -3 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
filiżanka liści bzylii
puszka pomidorów
sól i pieprz
1/2 op mozarelli 

*podawaj z tostowaną bagietką

Potrzebny Ci też będzie bardzo duży garnek z pokrywką.

Przygotowanie:

 W garnku podgrzej oliwę z oliwek.
Podsmaż na niej cebulkę dymkę oraz czosnek.
Po chwili dodaj puszkę pomidorów.
Dopraw do smaku solą i pieprzem
Wrzuć oczyszczone i przygotowane mule do garnka i przykryj pokrywką.
Duś około 8 -10 minut minut aż wszystkie mule się otworzą.
Zdejmij pokrywkę i posyp mule posiekaną bazylią i pietruszką. 

Włóż bagietkę polaną oliwą z oliwek do piekarnika i lekko przypiecz.

Nałóż mule z sosem na talerz , posyp jeszcze bazylia i do niektórych muszelek włóż porwane cząstczki mozarelli.

Podawaj gorące z grzankami do maczania w aromatycznym sosie oraz nie zapomnij o serwetkach. Obok talerzy postaw pustą miseczkę na muszelki .

Smacznego ! 



P.S  Mam zamiar zrobić na blogu dział URODA I FITNESS i zastanawiam czy będziecie zaintersowani recenzjami różnych kosmetycków i kosmetycznych trików ? 

Buziaki ! 
Maria 















2 komentarze:

  1. Zrobiłaś smaka! Super, że znowu działasz ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki kochana jesteś ! Mam taki ogrom przepisów, że cieszę sie powrotem ! ;)

      Usuń

Wydrukuj ten przepis