niedziela, 22 września 2013

Pieczone serki Brie z konfiturą morelową!

Witam

 Dziś przepis bardzo prosty, szybki a zarazem efektowny i pyszny !
W towarzystwie cierpkich winogron lub porzeczek staje się wspaniałymi eleganckim daniem.
Proponuję zrobić chlebki w dwóch wariantach : z miodem lub z konfiturą morelową .



Składniki  na 1 chlebek (  wystarczy dla 1-2 osób)

1 serek brie  okrągły 
2 łyżki konfitury morelowej lub 2 łyżki miodu (eksperymentuj z dżemami!)
3 łyżki posiekanych orzechów włoskich 
ciasto francuskie - około 1/2
1 jajko rozmącone 
winogrona do podania z serkiem 


Przygotowanie :
 Wytnij z ciasta francuskiego  kwadrat większy niż serek brie jak na zdjęciu.
Na serku połóż konfiturę morelową(lub miód), posyp orzechami.
Wycięty kwadrat z ciasta połóż delikatnie na serek i zawiń rogi pod spód tworząc szczelny bochenek.
Z resztek ciasta wytnij foremką ulubiony wzór, ja wybrałam gwiazdkę.
Posmaruj całość jajkiem.



Piecz w nagrzanym piekarniku 200C - 15-20 minut
Piecz aż do osiągnięcia złotej skórki.
Podawaj koniecznie schłodzone około 15-20 minut, ponieważ inaczej serek rozpłynie się niezdarnie zaraz po przekrojeniu.
Podawaj z winogronami lub innymi kwaskowatymi owocami.
Doskonale pasuje do żurawiny - w okresie zimowym to idealne połączenie !
Mniam!
Proste ;)



Hmmm... pyszności!









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj ten przepis