niedziela, 18 listopada 2012

Jesienna Tarta Jabłkowa

Witajcie!





Nie mogę sobie wyobrazić tańszego i prostszego sposobu na tartę jabłkową, niż ten który Wam za moment zaprezentuje.
Pyszna  i elegancka kuzynka szarlotki .

Moim zdaniem wygląda apetycznie a dzięki kilku prostym trikom, wyjdzie jak spod ręki cukiernika!
Goście będą zachwyceni.
Pachnie obłędnie, jest nadzwyczajnie prosta i niewymagająca.
Spróbujesz ?Założę się, że większość składników masz właśnie pod ręką ;)

Potrzebna będzie:
Okrągła forma o średnicy ok 30 cm
Rozgrzej piekarnik do 170 stopni .



Składniki na Ciasto:

250 g mąki pszennej
150 g bardzo zimnego masła
ok. 60-70 g cukru 
szczypta soli
2 żółtka
2 łyżki lodowatej wody



Składniki na nadzienie :
7 -8jabłek ulubionej odmiany, najlepiej kwaskowate (np. Golden Delicious  )
ok 60 g cukru ( wg uznania)
sok z 1/2 cytryny
1 płaska łyżeczka cynamonu

 *3-4 łyżki brązowego cukru i szczypta cynamonu  do ozdoby
*1/2 cytryny dla ochrony koloru jabłek w trakcie przygotowania
* 2 łyżki dżemu morelowego i 4 łyżki wody do glazury 


Jak przygotować ciasto :

Masło kroimy w drobną kosteczkę.
Wszystkie składniki zagnieść dokładnie uformować kulę.
Dno i brzegi formy posmarować lekko olejem.
Położyć ciasto na środku foremki i delikatnie palcami i dłonią rozprowadzić je równomiernie po całej formie aż po same brzegi .
Nakłuć widelcem delikatnie ciasto .
Wstawiamy na razie do lodówki i zabieramy się za nadzienie .

Jak przygotować nadzienie :
4-5 jabłek obieramy,wycinamy gniazdo nasienne i kroimy w obojętnie jaką kostkę
 Na dno garnka wlewamy ok 5-6 łyżek wody i wrzucamy jabłka, cukier a pod koniec cynamon i sok z cytryny.
Gotujemy jabłka aż lekko zmiękną  przez około 7 minut.
Przekładamy do osobnego naczynia żeby lekko się przestudziło .

3 pozostałe jabłka dokładnie i równo obieramy,przecinamy na pół i pozbawiamy gniazda nasiennego
Połówką cytryny nacieramy każdą cząstkę jabłka.
Kroimy je w cienkie plasterki .

Wyciągamy ciasto z lodówki.
Wylewamy na nie przesmażone jabłka.
Układamy plasterki jabłek ślimakowym wzorem do samego środka.

Posypujemy równomiernie brązowym cukrem i cynamonem tworząc  ładny wzorek .
Przykrywamy folią aluminiową .
Pieczemy przez 45 minut w 170-180 stopniach .
Po tym czasie zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze przez kolejne 15-20 minut aż góra ładnie nabierze koloru



Trik 1.Glazura :

#Można z niej zrezygnować i po prostu oprószyć cukrem pudrem.

2 -3 łyżki dżemu morelowego ( lub jakiegokolwiek jasnego -ananasowy,brzoskwiniowy)
4 łyżki wody


W garnku podgrzewamy to aż osiągnie lżejszą konsystencję i woda połączy się z gęstym dżemem.
Gotujemy około 5 minut i odstawiamy .Po upieczeniu i ostudzeniu ciasta pędzelkiem dokładnie smarujemy całą powierzchnię ciasta. Będzie lśniło jak od cukiernika !





Smacznego!
Ten przepis można skrócić do paru zdań ale wolę wszystko dokładnie opisać .
Mam nadzieję , że się Wam spodoba!
Dajcie znać czy Wam smakowało;*

M.




4 komentarze:

  1. http://kwejk.pl/obrazek/1522670/come-on-babe.html jestem pijana ale wiem ze na trzezwo to przeczytam i sozalaje! wyglada przeeeeeee smacznie

    OdpowiedzUsuń
  2. morelowa glazura <3 kocham ta dziewczyne!

    OdpowiedzUsuń
  3. najlepsze ciasta jakie są to z jabłkami ;D pyyycha!

    OdpowiedzUsuń
  4. już 4 raz robię tą tartę i za każdym razem wychodzi super,tylko ja rozwałkowuję ciaasto na folii i dopiero przekąłdam na blachę bo lubię cienkie :)

    OdpowiedzUsuń

Wydrukuj ten przepis