Witajcie!
Nie mogę sobie wyobrazić tańszego i prostszego sposobu na tartę jabłkową, niż ten który Wam za moment zaprezentuje.
Pyszna i elegancka kuzynka szarlotki .
Moim zdaniem wygląda apetycznie a dzięki kilku prostym trikom, wyjdzie jak spod ręki cukiernika!
Goście będą zachwyceni.
Pachnie obłędnie, jest nadzwyczajnie prosta i niewymagająca.
Spróbujesz ?Założę się, że większość składników masz właśnie pod ręką ;)
Potrzebna będzie:
Okrągła forma o średnicy ok 30 cm
Rozgrzej piekarnik do 170 stopni .
Składniki na Ciasto:
250 g mąki pszennej
150 g bardzo zimnego masła
ok. 60-70 g cukru
szczypta soli
2 żółtka
2 łyżki lodowatej wody
Składniki na nadzienie :
7 -8jabłek ulubionej odmiany, najlepiej kwaskowate (np. Golden Delicious )
ok 60 g cukru ( wg uznania)
sok z 1/2 cytryny
1 płaska łyżeczka cynamonu
*3-4 łyżki brązowego cukru i szczypta cynamonu do ozdoby
*1/2 cytryny dla ochrony koloru jabłek w trakcie przygotowania
* 2 łyżki dżemu morelowego i 4 łyżki wody do glazury
Jak przygotować ciasto :
Masło kroimy w drobną kosteczkę.
Wszystkie składniki zagnieść dokładnie uformować kulę.
Dno i brzegi formy posmarować lekko olejem.
Położyć ciasto na środku foremki i delikatnie palcami i dłonią rozprowadzić je równomiernie po całej formie aż po same brzegi .
Nakłuć widelcem delikatnie ciasto .
Wstawiamy na razie do lodówki i zabieramy się za nadzienie .
Jak przygotować nadzienie :
Rozgrzej piekarnik do 170 stopni .
Składniki na Ciasto:
250 g mąki pszennej
150 g bardzo zimnego masła
ok. 60-70 g cukru
szczypta soli
2 żółtka
2 łyżki lodowatej wody
Składniki na nadzienie :
7 -8jabłek ulubionej odmiany, najlepiej kwaskowate (np. Golden Delicious )
ok 60 g cukru ( wg uznania)
sok z 1/2 cytryny
1 płaska łyżeczka cynamonu
*3-4 łyżki brązowego cukru i szczypta cynamonu do ozdoby
*1/2 cytryny dla ochrony koloru jabłek w trakcie przygotowania
* 2 łyżki dżemu morelowego i 4 łyżki wody do glazury
Jak przygotować ciasto :
Masło kroimy w drobną kosteczkę.
Wszystkie składniki zagnieść dokładnie uformować kulę.
Dno i brzegi formy posmarować lekko olejem.
Położyć ciasto na środku foremki i delikatnie palcami i dłonią rozprowadzić je równomiernie po całej formie aż po same brzegi .
Nakłuć widelcem delikatnie ciasto .
Wstawiamy na razie do lodówki i zabieramy się za nadzienie .
Jak przygotować nadzienie :
4-5 jabłek obieramy,wycinamy gniazdo nasienne i kroimy w obojętnie jaką kostkę
Na dno garnka wlewamy ok 5-6 łyżek wody i wrzucamy jabłka, cukier a pod koniec cynamon i sok z cytryny.
Gotujemy jabłka aż lekko zmiękną przez około 7 minut.
Przekładamy do osobnego naczynia żeby lekko się przestudziło .
3 pozostałe jabłka dokładnie i równo obieramy,przecinamy na pół i pozbawiamy gniazda nasiennego
Połówką cytryny nacieramy każdą cząstkę jabłka.
Kroimy je w cienkie plasterki .
Wyciągamy ciasto z lodówki.
Wylewamy na nie przesmażone jabłka.
Układamy plasterki jabłek ślimakowym wzorem do samego środka.
Posypujemy równomiernie brązowym cukrem i cynamonem tworząc ładny wzorek .
Przykrywamy folią aluminiową .
Pieczemy przez 45 minut w 170-180 stopniach .
Po tym czasie zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze przez kolejne 15-20 minut aż góra ładnie nabierze koloru
Trik 1.Glazura :
#Można z niej zrezygnować i po prostu oprószyć cukrem pudrem.
2 -3 łyżki dżemu morelowego ( lub jakiegokolwiek jasnego -ananasowy,brzoskwiniowy)
4 łyżki wody
W garnku podgrzewamy to aż osiągnie lżejszą konsystencję i woda połączy się z gęstym dżemem.
Gotujemy około 5 minut i odstawiamy .Po upieczeniu i ostudzeniu ciasta pędzelkiem dokładnie smarujemy całą powierzchnię ciasta. Będzie lśniło jak od cukiernika !
Smacznego!
Na dno garnka wlewamy ok 5-6 łyżek wody i wrzucamy jabłka, cukier a pod koniec cynamon i sok z cytryny.
Gotujemy jabłka aż lekko zmiękną przez około 7 minut.
Przekładamy do osobnego naczynia żeby lekko się przestudziło .
3 pozostałe jabłka dokładnie i równo obieramy,przecinamy na pół i pozbawiamy gniazda nasiennego
Połówką cytryny nacieramy każdą cząstkę jabłka.
Kroimy je w cienkie plasterki .
Wyciągamy ciasto z lodówki.
Wylewamy na nie przesmażone jabłka.
Układamy plasterki jabłek ślimakowym wzorem do samego środka.
Posypujemy równomiernie brązowym cukrem i cynamonem tworząc ładny wzorek .
Przykrywamy folią aluminiową .
Pieczemy przez 45 minut w 170-180 stopniach .
Po tym czasie zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze przez kolejne 15-20 minut aż góra ładnie nabierze koloru
Trik 1.Glazura :
#Można z niej zrezygnować i po prostu oprószyć cukrem pudrem.
2 -3 łyżki dżemu morelowego ( lub jakiegokolwiek jasnego -ananasowy,brzoskwiniowy)
4 łyżki wody
W garnku podgrzewamy to aż osiągnie lżejszą konsystencję i woda połączy się z gęstym dżemem.
Gotujemy około 5 minut i odstawiamy .Po upieczeniu i ostudzeniu ciasta pędzelkiem dokładnie smarujemy całą powierzchnię ciasta. Będzie lśniło jak od cukiernika !
Smacznego!
Ten przepis można skrócić do paru zdań ale wolę wszystko dokładnie opisać .
Mam nadzieję , że się Wam spodoba!
Dajcie znać czy Wam smakowało;*
M.
http://kwejk.pl/obrazek/1522670/come-on-babe.html jestem pijana ale wiem ze na trzezwo to przeczytam i sozalaje! wyglada przeeeeeee smacznie
OdpowiedzUsuńmorelowa glazura <3 kocham ta dziewczyne!
OdpowiedzUsuńnajlepsze ciasta jakie są to z jabłkami ;D pyyycha!
OdpowiedzUsuńjuż 4 raz robię tą tartę i za każdym razem wychodzi super,tylko ja rozwałkowuję ciaasto na folii i dopiero przekąłdam na blachę bo lubię cienkie :)
OdpowiedzUsuń