czwartek, 25 października 2012

Pan Karmel


Witam Was !


 Przychodzi taki czas, gdy poranne wstawanie staje się 
jeszcze większą gehenną i poranna mżawka i mgła przyprawia
 nas o gwałtowny zawrót głowy i dreszcze .
Jak temu zaradzić, kiedy nie stać nas na psychoterapeutę na jesienną chandrę ?
Przepyszny słoiczek z domowym karmelem!
Nic prostszego !


Gorąca kawa z mlekiem lub z pianką polana karmelem, który rozpływa się dosłownie w naszych ustach ( o ile nie będziecie go wyjadać łyżkami, to wystarczy na długo).
Mrożona,gorąca, z pianką czy bez - nie ważne.
Karmel pasuje do waszej ulubionej kawy jak lody do szarlotki.
A propos - możecie go wykorzystać jako sos do szarlotki, do lodów,do ozdabiania owoców,do maczania w nim pieczonych lub surowych jabłek lub nawet do jedzenia ze słoika ;)

Zapraszam !



Składniki :

1/2 szklanki cukru 
1/3 łyżeczki ekstraktu waniliowego 
2-2,5 łyżki masła
1/4 szklanki śmietanki 30 %

Przygotowanie :

Do garnka wsypujemy cukier i podgrzewamy na średnim ogniu.Od tego czasu nie mieszamy tylko lekko potrząsamy garnkiem.
Jeżeli zaczniemy mieszać czymkolwiek to powstaną grudki .

Gdy cukier się upłynni, szybko dodajemy masło i mieszamy je trzepaczką.
Następnie od razu dodajemy śmietankę i nadal energicznie mieszamy cały czas zestawiając z ognia mieszamy jakieś 2 minuty aby wszystko dokładnie się złączyło a masa przypominała płynny miód.




Po wystygnięciu bardzo lekko zgęstnieje .
Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniczku (słoik lub zatrzaskowe pudełeczko ) w lodówce przez max 2 tygodnie .

Smacznego !






















3 komentarze:

  1. mniaaam! taki ekstrakt można kupić w każdym przydrożnym Kauflandzie? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj !
      Niestety ekstrakt Waniliowy można kupić w sklepach z bardziej wyszukanymi przyprawami np."kuchnie świata "(galeria krakowska/alma) lub w sklepach online - ja kupuję w sklepie aledobre.pl ale tak na prawdę do tego przepisu ekstrakt jest dodatkiem i bez niego karmel wyjdzie równie wyśmienity. Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń

Wydrukuj ten przepis