Witam Was !
jeszcze większą gehenną i poranna mżawka i mgła przyprawia
nas o gwałtowny zawrót głowy i dreszcze .
Jak temu zaradzić, kiedy nie stać nas na psychoterapeutę na jesienną chandrę ?
Przepyszny słoiczek z domowym karmelem!
Gorąca kawa z mlekiem lub z pianką polana karmelem, który rozpływa się dosłownie w naszych ustach ( o ile nie będziecie go wyjadać łyżkami, to wystarczy na długo).
Mrożona,gorąca, z pianką czy bez - nie ważne.
Karmel pasuje do waszej ulubionej kawy jak lody do szarlotki.
A propos - możecie go wykorzystać jako sos do szarlotki, do lodów,do ozdabiania owoców,do maczania w nim pieczonych lub surowych jabłek lub nawet do jedzenia ze słoika ;)
Zapraszam !
Składniki :
1/2 szklanki cukru
1/3 łyżeczki ekstraktu waniliowego
2-2,5 łyżki masła
1/4 szklanki śmietanki 30 %
Przygotowanie :
Do garnka wsypujemy cukier i podgrzewamy na średnim ogniu.Od tego czasu nie mieszamy tylko lekko potrząsamy garnkiem.
Jeżeli zaczniemy mieszać czymkolwiek to powstaną grudki .
Gdy cukier się upłynni, szybko dodajemy masło i mieszamy je trzepaczką.
Następnie od razu dodajemy śmietankę i nadal energicznie mieszamy cały czas zestawiając z ognia mieszamy jakieś 2 minuty aby wszystko dokładnie się złączyło a masa przypominała płynny miód.
Po wystygnięciu bardzo lekko zgęstnieje .
Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniczku (słoik lub zatrzaskowe pudełeczko ) w lodówce przez max 2 tygodnie .
Smacznego !
mmm muszę sobie taki zrobić! :)
OdpowiedzUsuńmniaaam! taki ekstrakt można kupić w każdym przydrożnym Kauflandzie? :)
OdpowiedzUsuńWitaj !
UsuńNiestety ekstrakt Waniliowy można kupić w sklepach z bardziej wyszukanymi przyprawami np."kuchnie świata "(galeria krakowska/alma) lub w sklepach online - ja kupuję w sklepie aledobre.pl ale tak na prawdę do tego przepisu ekstrakt jest dodatkiem i bez niego karmel wyjdzie równie wyśmienity. Pozdrawiam serdecznie!