wtorek, 15 października 2013

Halloween Inspiracje !

Witajcie!

Zebrałam w sieci kilka ciekawych i obrzydliwych pomysłów dla tych z Was, którzy organizują Halloween!
Mam nadzieję, że znajdziecie coś dla siebie ;)



Moja skromna wersja :

Teraz troszkę dekoracji...


I w końcu ..


Pozdrawiam i życzę strasznego Halloween!
Maria 

P.S- większość zdjęć pochodzi z pinterest.com 

piątek, 11 października 2013

Aksamitny sernik z białą czekoladą i borówkowym sercem

Witajcie!



Wyobraź sobie aksamitny, kremowy sernik z nutą białej czekolady i odrobiną
lata ukrytego wewnątrz w postaci borówkowego musu.
Połączenie nie do opisania.
Kruchy spód idealnie uzupełnia to połączenie i jest zaskakująco prosty.
Już chyba nigdy nie będę się bawić z innymi spodami jak ten mogę zrobić w 2 minuty bez dodatkowego pieczenia. 
Zaczynam sie rozpływać...tak więc przejdźmy do konkretów zanim rzucę się na ten sernik!



Składniki , forma 30cm

Ciasto:
350g herbatników bez dodatków(ja używam holenderskich )
2 łyżki cukru
200 g masła miękkiego

Ser:
1kg sera twarogowego zmielonego np.włoszczowa
1/2 szkl cukru
2 jajka
2 białka jaj
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
3 łyżeczki soku z cytryny 

200 g białej czekolady
1/2 szkl śmietany kremówki 

Nadzienie borówkowe:
2 łyżki cukru
3 łyżeczki skrobii kukurydzianej
1/2 szkl zimnej wody
3 szkl borówek 



Wykonanie:

Ciasto:
 Herbatniki mielimy w młynku do kawy lub w blenderze na piasek ( lub tłuczemy wałkiem w woreczku)
Dodajemy cukier i bardzo miękkie masło i wyrabiamy na ciasto konsystencji mokrego piasku.
Wykładamy nim formę dociskając mocno do dna

Ser:

Czekoladę topimy ze śmietanką w kąpieli wodnej ( w miseczce nad garnkiem z gotującą się wodą) i odstawiamy na bok.
Ucieramy ser z cukrem na gładka puszystą masę i dodajemy resztę składników. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji,dodajemy czekoladę i mieszamy dokładnie.

Nadzienie borówkowe:

Cukier, skrobie kukurydzianą, wodę zmieszać i dodać borówki.
Całość zagotować i zmiksować w blenderze na gładka masę i podgrzewać jeszcze przez 5 minut.
Przesiać przez sitko. 

Połączenie składników:

1. Formę wyłożyć ciastem
2. Położyć na ciasto 1/3 masy serowej
3. Łyżką położyć na ser 3/4 nadzienia borówkowego i delikatnie wyrównać wierzch.
4. Na nadzienie borówkowe położyć pozostałą masę serową delikatnie kładąc ser aby nie zmieszały się warstwy.
5. Do strzykawki ( lub łyżeczką) nabrać nadzienia borówkowego i zrobić niewielkie kropelki na okręgu tarty.
6. Wykałaczką lub nożem płynnym ruchem przeciągnąć ostrze po zrobionych kropelkach nie wyciągając noża aż skończysz robić okrąg- efekt serduszka.

Piec 50 minut w 165 st.
Zostawić w piecu po upieczeniu jeszcze 10 minut.
Następnie włóż do lodówki na 6 h.
Po tym czasie sernik doskonale się zetnie i będzie idealnie odchodził od formy.

Gwarantuję, że przypadnie  gościom do gustu!
Ja planuję na święta wręczyć rodzinie i bliskim miniaturki takich serniczków pięknie opakowane ;)


Pozdrawiam!
Maria Kwarciak

czwartek, 10 października 2013

Tort arbuzowy- eat clean

Witajcie! 


 Dzisiaj przepis na fenomenalny tort na podstawie arbuza. Znalazłam ten pomysł w sieci i od razu postanowiłam go wypróbować na pierwszym spotkaniu z przyjaciółkami. Smakował wszystkim, tym bardziej,  że nikt się niespodziewał arbuza w środku. Doskonale ukrył się pod pierzynką ze śmietanki kokosowej. 

 Składniki : 1 cały arbuz 
2 puszki mleczka kokosowego trzymanego 2 dni w lodówce
 1 szklanka płatków migdałowych
 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 
3 łyżki syropu z agawy ( lub miodu, syropu klonowego lub w ostateczności cukru pudru) 

 Do ozdoby ulubione owoce :
 Truskawki 
Porzeczki
 Kiwi 
Borówki,maliny,jerzyny 

 Wykonanie : 
 1. Arbuza obkroić na kształt tortu - zetnijcie górę i dół arbuza na płasko a boki obetnijcie idealnie na okrągło tak, jakby wyszedł z formy.Ja popełniłam błąd i zaokrągliłam rogi arbuza,nie polecam. Lepiej żeby był niższy a miał ładny kształt, niż wysoki. 
2.Masz dwie opcje : pokroić go na porcje jak torta przed położeniem kremu lub zostawić go w całości co polecam,jeśli chcesz go przetranspotrować. 
3.Dokładnie osusz papierowym ręcznikiem arbuza.Bardzio,bardzo dokładnie, wtedy krem będzie się trzymał. 
4.Nie wstrząsając otwórz ostrożnie puszki z mleczkim kokosoym wyciągniętym z lodówki.Zbierz delikatni łyżką postałą na górze śmitankę.Wodę odlej do szklanki i zachowaj np. Do zrobienia koktajlu. 
5.Śmietankę ubij mikserem na gładką masę z wanilią i syropem z agawy .
 6.Na suchej patelni przypiecz płatki migdałowe na złoto-brązowo.
 7. Osuszonego abuza obłóż kremem dokładnie z każdej strony i obsyp płatkami migdałowymi.
 8. Na górze naszego tortu ułóż owoce wg upodobania. Przechowuj w lodówce ale nie zbyt długo,ten tort nie lubi kazać na siebie czekać:-)  

 Proste,prawda? Efekt niesamowity a tak mało pracy :-)




 Pozdrawiam i smacznego Maria Kwarciak

niedziela, 6 października 2013

Halloween! Pajęcze kąski !

Witam Was!
Dziś prosty pomysł na przekąskę w nastroju Halloween!
Zaczyna się ten okres, gdy furorę na stole sprawią obrzydliwie wyglądające przekąski. 
Frajda dla dzieciaków i dorosłych.


Składniki:

Dowolne krakersy - ja wybrałam "Rewersy" z Lajkonika 
Czarne oliwki
Dowolny serek kanapkowy 

Przygotowanie:
Na krakersie układaj po płaskiej łyżeczce serka.
Część oliwek poprzecinaj na pół a drugą część oliwek poprzecinaj na małe paseczki.
Z połówek ułóż pająka a z paseczków zrób odnóża. 
Tadaa!
Gotowe- 10 minut a tyle frajdy!


Pomysłów na Halloween mam całe mnóstwo,chcecie więcej ?




Pomocnik czarownicy też się boi pająków ! ;)








Wydrukuj ten przepis