środa, 30 maja 2012

Brzoskwiniowe naleśniki z waniliowym mascarpone

Witam Was!


Z ostatniej ankiety na PinUpMary wynika , że słodycze są mile widziane .
Tak więc z biegnę z ratunkiem i bajecznym przepisem na szybkie ,oryginalne naleśniki .
Przepis wymyślony w biegu znów okazał się strzałem w dziesiątkę .
Soczyste brzoskwinki ,kremowy waniliowy serek i puszyste,aromatyczne naleśniki - wiem wiem już Wam piszę jak się je robi ;)

Składniki: (na 6-7 naleśników)


 Ciasto : 
1 szklanka mąki
2 całe jajka
2 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 i 1/3  szklanki mleka
szczypta soli
olej do smażenia

Sposób :  
Mleko,jajka,mąkę,sól,cukier ,
cukier waniliowy wsyp do
 miski i dobrze wymieszaj na gładką masę.
Wlewaj na patelnię po chochelce .
Smaż z dwóch stron po 3 minuty 
 

Trik: 
Jeśli nie masz dobrej teflonowej patelni ( na niej smaży się bez tłuszczu)
 -do ciasta naleśnikowego dolej 2 łyżki oleju  lub smaż na łyżeczce oleju każdego naleśnika.


 

Nadzienie :

1 op.serka mascarpone 250g 
3-4  łyżki jogurtu waniliowego (np.Danio)
1/2 op cukru waniliowego
2 żółtka
2-3 łyżek cukru  
 7-8 brzoskwiń z puszki





Sposób:
Jajka rozmącić z cukrem na jasnożółtą pianę,dodać serek,jogurt,cukier waniliowy i dokładnie wymieszać na gładką masę .
Brzoskwinie pokroić w paseczki.
















1. Na usmażonego naleśnika nakładamy 2 łyżki serka, pokrojone brzoskwinie.
2. Zawijamy.
3.Posypujemy cukrem pudrem i przyozdabiamy brzoskwiniami .







Smacznego! M.




poniedziałek, 28 maja 2012

Nowa Kapusta - polski ,domowy przysmak

Witam Was!

Dzisiejsze danie,a raczej "przystawka " , jest troszkę z mniej nowoczesnej beczki .
Staropolski przysmak ,który rządzi na naszych stołach od wielu, wielu lat- choć każdy ma na niego swoją receptę .

Oto niezawodny przepis na wspaniałą , młoda kapustę ...mojej Mamy!



Składniki :
 ( na 1  garnek ok 4-5 litrowy- kapusta bardzo traci objętość podczas przygotowywania  )

2 całe główki  nowej kapusty 
cały pęczek koperku
2 średnie cebule
30 dag boczku
3/4 szklanki wody
sól, pieprz,cukier
2-3 łyżki mąki

Przygotowanie :

1.  Sałatę szatkujemy na drobne kawałki .

2.  Koperek,cebulę ,boczek, kroimy na drobne kawałeczki.

3. W osobnym garnku smażymy boczek pokrojony w kostkę mieszając. Wytopi się z niego ważny dla smaku tłuszcz.

4.  Do dużego garnka wlewamy na dno wodę i wsypujemy poszatkowaną kapustę .Na początku będzie jej mnóstwo ale z czasem się zmniejszy. Mieszając od czasu do czasu gotujemy jakieś 15 minut pod przykryciem.

5.  Dodajemy  posiekaną cebulę i koperek i mieszając gotujemy 10 minut.

6 . Odsączamy boczek od tłuszczu i dodajemy do garnka.

7. Następnie do naczynia w którym robiliśmy boczek , do tłuszczu wsypujemy mąkę i mieszamy dokładnie aż lekko się zrumieni i spieni na wolnym ogniu.

8. Tak przygotowaną zasmażkę wlewamy do garnka z kapustą.

9.Całość solimy,pieprzymy,dodajemy około 1-2 łyżki cukru wg upodobania.

Mmmm pyszności!

Prawdziwy domowy obiad z nowymi ziemniaczkami , zasmażaną kapustą i pieczenią .

Dwa razy nie będzie trzeba wołac nikogo do stołu ;P
Smacznego M.!




Zasmażka :









czwartek, 24 maja 2012

HouseKeeping - Jajka : jak sprawdzić świeżość ?

Witam Was!



Dziś bardzo przydatny trik ,który pozwoli Wam ocenić czy jajko nadaje się jeszcze do spożycia .
Ciekawe ile razy zastanawialiście się " Hmm ile to jajko już tu leży ? " Nie wiem jak Wy- jak milion razy miałam ten dylemat.

Jak zaoszczędzić sobie zbędnego główkowania .

Potrzebujemy  :

podejrzanych jajek 
3/4 szklanki zimnej wody 

 ( dla pewności wodę można posolić 1 łyżeczką  -ja tego nie robię)



Jak rozpoznać czy jajko jest świeże ,ma 2-3 tygodnie lub jest już do wyrzucenia ?






Dobre jajko - pozostaje swobodnie na dnie szklanki 

Jajko które ma od 1-3 tygodni - 
 ustawia się na dnie szklanki pionowo ( czyli tak jakby chciało pomału wypłynąć )












Jajko zepsute - wypływa ponad powierzchnię wody - nadaje się do wyrzucenia .



















Innym sposobem jest sprawdzenie konsystencji białka .

Dobre jajko - ma zwarte przylegające do żółtka białko

Złe jajko- ma białko rozpływające się,wodniste ,nie trzymające się żółtka .


Mam nadzieję , że przyda się Wam ten prosty trik.

Miłego dnia!

M.






wtorek, 22 maja 2012

Housekeeping - SONDA zapraszam!

Witam Ponownie !



Jako ,że niedawno otworzyłam nowa kategorię HouseKeeping 
mam do Was pytanie - co chcielibyście zobaczyć w tej kategorii. Macie z czymś problem, chcielibyście poznać jakieś konkretne triki ? Czekam na Wasze propozycję i pytania , chętnie je opublikuje na blogu wraz z rozwiązaniem dla Was!

Serdecznie zapraszam do pozostawiania pytań pod tym postem ;)

Pozdrawiam serdecznie ;)

Housekeeping - Przechowywanie





Witam Was!

Dzisiaj ciąg dalszy serii HouseKeeping ;)

Czyli drobne porady jak utrzymać kuchnię w porządku i jak zorganizować kuchnię .

Dziś pod lupę weźmiemy przechowywanie .

1. Zamrażalnik 

Nie pozwól aby cokolwiek leżało w zamrażalniku luzem.
Ważne jest aby opisywać pojemniki i woreczki w których zamrażasz produkty .
Zasady zamrażania :


* wołowina i cielęcina do 8 miesięcy
* wieprzowina do 6 miesięcy
* mięso mielone do 2 miesięcy
* schabowe, gulasz do 6 miesięcy
* mięso drobiowe- 9 miesiecy
* do 3-4 miesięcy ryby słodkowodne
* do 5-6 miesięcy -owoce
* do 3-6 miesięcy warzywa - twarde, korzeniowe
* do 12 miesięcy warzywa miękkie

Przy temperaturze :

* - temperatura chłodzenia co najmniej -6°C, okres przechowywania 3 dni.
** - temperatura co najmniej -12°C, okres przechowywania 2 tygodnie.
*** - temperatura co najmniej -18°C, okres przechowywania do 3 miesięcy.
**** - temperatura chłodzenia -18°C, okres przechowywania 3 miesiące i dłużej

 Mój sposób:

Kupuję opakowanie woreczków na zatrzask - nie dość że są ładne to dodatkowo nic się z nich nie wyleje .
Markerem opisuje woreczek < data,nazwa produktu >
Ja kupuję swoje woreczki w Ikei ( 50 szt-9,90 a w środku są dwie wielkości woreczków )


2. Przechowywanie produktów suchych :

Ja muszę mieć porządek w swoich szafkach - nie lubię niczego szukać i przekopywać całej kuchni w poszukiwaniu jednej rzeczy .
Tak samo do szału doprowadza mnie to jak biorę mąkę do ręki i nagle z całego woreczka wylatuje biały pył który osadził się na krawędziach .
Prosty Tani sposób na schludne uporządkowanie tego bałaganu:

Pojemniki,szklane słoje,pudełeczka.

Ja osobiście lubię jednorodność -więc kupiłam  dwa zastawy pojemników w Ikei (jeden zestaw to 3 pojemniki w różnej wielkości za 12,90zł )

  1. Pochowałam w nich Kawę(oczywiście w oryginalnym opakowaniu żeby nie wietrzała )
  2. Sól morską
  3. Sezam 
  4. Cukier
  5. Cukier brązowy
  6.  Herbatę
Doskonale nadawać się będą na mąkę ,bułkę tartą itd.
Kupiłam również opakowanie plastikowych łyżeczek i do każdego pojemnika włożyłam po jednej (koszt 2,50 zł)


Na zdjęciu poniżej zrobiłam dla Was zbliżenie woreczków.
Ja używam ich do marynowania mięsa- wrzucam przyprawy,oliwę i np.pierś z kurczaka ponacinaną i zamykam worek.Następnie masuję go w dłoniach aby marynata równomiernie się rozprowadziła i zostawiam w lodówce na parę godzin (od 1h wzwyż ). Nic tak dokładnie nie rozprowadzi marynaty!

Jeśli zostaną mi jakieś świeże zioła ( a i tak wiem że w kuchni mi zwiędną ) siekam je i wrzucam do woreczka-będą na czarną godzinę ;)

Możesz w nie zapakować kanapki ,owoce na drogę.

Ilość możliwości jakie dają te woreczki jest nieskończona!










P.S -od razu muszę się Wam przyznać , że chwilowo prowadzę tryb życia studencki -więc żyję na dwa domy;) Tak więc Tu i tu mam swoje metody utrzymania ładu - mam nadzieję , że niedługo będę mogła zaprezentować Wam cuda z mojej własnej kuchni ;)


Pozdrawiam!M.

Stopniowo będę Wam zdradzać kuchenne sztuczki.
Zapraszam ponownie na mojego bloga;)




HouseKeeping - ozdobny Lód

Witam Was !
Dzisiaj bardzo prosty trik jak przyozdobić drinki i zwyczajne napoje w letnie dni.
Nic nie musi być zwyczajne .


Nie będę się rozpisywać ponieważ sprawa jest bardzo prosta a możliwości modyfikacji nieskończone.




Kroimy owoce na mniejsze kawałeczki









-> truskawki razem szypułką,cytryny,limonki,pomarańcze,borówki,maliny,poziomki- co Wam przyjdzie do głowy .





Wkładamy do foremek na lód

Zalewamy zimną przegotowaną wodą .

Tadaam!
Zamrożone ślicznotki!






To takie proste a od razu zmienia wygląd zwyczajnego napoju!Potem oczywiście można zjeść te owoce;)




Wystarczy ,do szklanki wsypiesz normalny lód i kilka takich kolorowych kosteczek a już ożywi twój stół!

Powodzenia M.

 Aktualizacja :

Wszelkiego rodzaju jagody wyglądają świetnie!

 

niedziela, 20 maja 2012

Kubańskie Mojito - Na 4 sposoby !

Witam Was!

Dzisiaj ciąg dalszy letnich drinków .
Wybitnie orzeźwiające słodko-kwaśne mojito z nutką mięty to jest to,  
czego nie może zabraknąć w upalne dni!
Mojito można przygotować na przeróżne sposoby.
Podzielę się z Wami czterema wersjami tego eliksiru!

1. PinUpMary Mojito 
2.Classic Mojito
3.Mojito Anielskie
4.Mojito KFC




1.   Pin Up Mary Mojito :

Moja ulubiona i autorska wersja Mojito :


Składniki : (na 1 szklankę )

6 listków mięty
2 łyżki brązowego cukru
3 plastry  limonki pokrojone w ćwiartki 
40 ml Wódki Wyborowej Lime & Mint Cool 
pokruszony lód
spite lub 7up









Przygotowanie :
Na dno szklanki sypiemy cukier
Następnie połowę limonek i połowę mięty wrzucamy do szklanki i lekko ugniatamy łyżką aby limonka i mięta puściła sok  wprost na cukier .
Dorzucamy resztę mięty i limonek .






Zasypujemy lodem.
Wlewamy wódkę .





Uzupełniamy Sprite-m  lub 7up-em













______________________________________________________________

2 .Classic Mojito :

Podobno prawdziwe mojito pochodzi z Kuby - a więc najoryginalniejszy przepis!

Składniki : (na 1 szklankę )

6 listków mięty
2 łyżki brązowego cukru
3 plastry  limonki pokrojone w ćwiartki 
40 ml Białego Rumu
pokruszony lód
gazowana woda mineralna -oryginalnie po kubańsku
(ale jeśli wolisz słodszą wersję - spite lub 7up )

Przygotowanie :
Na dno szklanki sypiemy cukier
Następnie połowę limonek i połowę mięty wrzucamy do szklanki i lekko ugniatamy łyżką aby limonka i mięta puściła sok  wprost na cukier .
Dorzucamy resztę mięty i limonek .
Zasypujemy lodem.
Wlewamy Biały Rum
 Uzupełniamy gazowanym napojem.


3.  Mojito Anielskie

Nazwałam tą wersję "Anielską" ponieważ nie zawiera alkoholu dlatego  nadaje się do zabrania ze sobą gdziekolwiek chcesz - ale powinno zostać chłodne bo wtedy smakuje najlepiej.

Składniki : (na 1 szklankę )

6 listków mięty
2 łyżki brązowego cukru
3 plastry  limonki pokrojone w ćwiartki 
sok z całej limonki
 spite lub 7up

Przygotowanie :
Na dno szklanki sypiemy cukier
Następnie połowę limonek i połowę mięty wrzucamy do szklanki i lekko ugniatamy łyżką aby limonka i mięta puściła sok  wprost na cukier .
Dorzucamy resztę mięty i limonek (aby świeżo wyglądało )
Zasypujemy lodem.
Wlewamy sok z limonki

 Uzupełniamy gazowanym napojem.

Wersja, którą przygotowuję sobie na co dzień-orzeźwienie w oka mgnieniu.

4. Mojito KFC

Bez trudu można zauważyć że KFC posiłkuje się syropami aby zrobić doskonałe bezalkoholowe mojito .
Odszukałam te syropy!

Składniki : (na 1 szklankę )

6 listków mięty
2 łyżki brązowego cukru
3 plastry  limonki pokrojone w ćwiartki 
pokruszony lód
spite lub 7up 
syrop Monin     "Mięta Mojito "    (link ze sklepu )

Przygotowanie :
Na dno szklanki sypiemy cukier
Dorzucamy miętę i limonki

Zasypujemy lodem.
Wlewamy Syropy -po 2 łyżki każdego

 Uzupełniamy gazowanym napojem.


Gotowe!
Na zdrowie ! M.


 



sobota, 19 maja 2012

Naleśniki z serem feta i szpinakiem .

 Witam Was!


Nic więcej nie trzeba mówić - fantastyczne zielone naleśniki z białymi perełkami w środku !
Feta i szpinak tworzą cudowny duet , który doskonale nadaje się do naleśników ,makaronu ,zapiekanek a nawet do nadziewanego ciasta francuskiego.
Podam Wam dziś banalny przepis w dwóch wersjach .
Fartuszek w dłoń !


Składniki: 

Wersja 1:

1 opakowanie mrożonego szpinaku (lub 30dag świeżego )
3/4 kostki sera fety 
sól ,pieprz 
łyżeczka masła 
5 ząbków czosnku 

Wersja 2:

1 opakowanie mrożonego szpinaku (lub 30dag świeżego )
3/4 kubeczka małej  śmietany 18%
20-30 dag żółtego tartego sera
sól ,pieprz 
łyżeczka masła 
5 ząbków czosnku

 Przygotowanie Nadzienia :

ad. Wersja 1:

Na patelni rozpuszczamy masło .Wrzucamy szpinak .
Gdy rozmięknie dodajemy pokrojony drobno czosnek oraz ser feta .
Dość mocno solimy i pieprzymy aby wydobyć smak z delikatnego szpinaku .
Mieszamy chwilę- odstawiamy.(Ja lubię gdy zostają mi grudki fety )

 ad. Wersja 2:

Na patelni rozpuszczamy masło .Wrzucamy szpinak .
Gdy rozmięknie dodajemy pokrojony drobno czosnek oraz śmietankę .
Dość mocno solimy i pieprzymy aby wydobyć smak z delikatnego szpinaku .
Mieszamy chwilę- odstawiamy.

 Przygotowanie naleśników :

2 szklanki  mleka
2 jajka 
1/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka oregano 
2 łyżki oliwy lub oleju 
mąki -ile zabierze aby konsystencją przypominało śmietanę 

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
Wlewamy na rozgrzaną  patelnię  chochelkę mikstury i smażymy z dwóch stron .




 Ad.Wersja 1:

Na ciasto kładziemy 2 łyżki szpinaku - zawijamy 



Ad Wersja 2:

Ciasto  posypujemy tartym żółtym serem  i kładziemy 2 łyżki gorącego  szpinaku.Zawijamy-podajemy ;)


Smacznego!

Proste ,szybkie, przepyszne danie!

M.













piątek, 18 maja 2012

Zapowiedź :Kuchenne triki !

Witam Was!



Ostatnio segregując przyprawy wpadłam na pomysł  ,że zacznę się z Wami dzielić moimi kuchennymi sztuczkami .
Na pewno większość z nich sami stosujecie w domu ale jeżeli uda mi się Was czymś zaskoczyć ,to mam nadzieję , że będą to przydatne dla Was triki .
Materiały dotyczące utrzymania domu , będę zamieszczać w   kategorii  Housekeeping 
Już wiem ,że  na pewno będzie kilka postów w tym temacie ! ;) 


 Jestem bardzo oldschoolowa - uwielbiam to !  

Zapraszam! 

czwartek, 17 maja 2012

Domowy zielnik

Witam Was !

Postanowiła ostatnio , że pożytecznie przyozdobię swój balkon. Po raz pierwszy sadziłam rośliny ale myślę , że efekt jest całkiem niezły . Po co kupować co tydzień pęczki ziół , jak można je mieć cały czas pod ręką i to świeże ! Sadzenie i dbanie o nie jest bardzo proste  a daje tyle satysfakcji !


Czego będziecie potrzebować :

  1. Szerokie doniczki
  2. Świeżą uniwersalną ziemię (na 3 podłużne doniczki wystarczyło mi 20 L ziemi )
  3. Sadzonki różnych ziół -chyba że macie tyle cierpliwości aby sadzić ziarenka- ja nie mam ;)               Ja wybrałam :   (sadzonki)- miętę ,bazylię ,oregano ,magę curry                                                                                 (w ziarenkach )  - pietruszkę ,koperek , cebulkę dymkę ,szczypiorek i cebulkę z szalotki .
  4. Łopatkę do pracy w ziemi
  5. Ochronne ogrodowe rękawiczki
  6. Konewkę z wodą .



Jak posadzić zioła :

Do dużej doniczki wsyp ziemię po same brzegi .
Łopatką zrób wgłębienie i po wyciągnięciu sadzonki z oryginalne  doniczki włóż  do nowej doniczki .
Wyrównaj dokładnie ziemię . Mi zmieściły się w doniczce dwie sadzonki - np.  bazylia i oregano .
Podlej lekko wodą .
Pamiętaj , że doniczki powinny mieć dziurki w nie i powinny leżeć  na podstawkach .


Jak posadzić zioła z ziarenek .

Doniczkę wypełnij po brzegi świeżą ziemią .
Przeciągnij palcem przez całą długość doniczki i zrób w ten sposób 3-4 rzędy .
Wsyp ziarenka -tylko nie zbyt gęsto - w każdy rządek o zasyp ziemią zgarniając ją z boków .

 Ja w jednej doniczce posadziłam wszystkie nasionka szczypiorkowe ( szczypiorek,cebulkę dymkę,szalotkę ) tak że nawet jak mi się pomieszają to nic nie szkodzi.


 




Oregano i bazylia


















Mięta a obok jeszcze niewidoczna pietruszka ;)
















Powodzenia!M.

środa, 16 maja 2012

Margarita PinUpMary!

Witam Was ponownie !



Czas na trochę rozrywki !
Dojrzałe pomarańcze ,orzeźwiające cytrynki i kwaśne limonki w połączeniu z oryginalnym smakiem tequili tworzą doskonały meksykański drink , który pokochała cała Ameryka! Margarita ! 

Świetne połączenie cytrusów z lekką słodyczą- tak, to będzie Twój ulubiony drink.Babskie wieczory już nigdy nie będą takie same ;)



Porcja na 6-8 drinków

Potrzebujemy :
2 pomarańcze
2 cytryny
2 limonki
3/4 szklanki tequili 
syrop cukrowy  (przepis poniżej )
dużo ,dużo kostek lodu -najlepiej cały dzbanek 
1/4 szklanki cukru










Wykonanie syropu cukrowego :
Rozpuszczamy zawsze tyle samo cukru i tyle samo wody .Syrop cukrowy przyda Wam się jeszcze nie raz-jest idealny o drinków !
1/2 szklanki wody
1/2 szklanki cukru 
Rozpuszczamy w garnku wodę z cukrem i doprowadzamy minimalnego zagotowania się.Odstawiamy do ostygnięcia.Gotowe!
Pamiętajcie,do wolno dopuścić do zbrązowienia się roztworu-bo zrobi nam się karmel;)



Przygotowanie Drinka :

Wyciskamy sok z wszystkich owoców (Ja robię to za pomocą widelca wgniatając środek )
Wlewamy do dzbanka tequilę i wyciśnięty sok ( nie przejmujcie się miąższem -on tylko dodaje smaku!)
Dodajemy wcześniej wykonany syrop cukrowy .
Dokładnie mieszamy .Przyozdabiamy plasterkiem limonki .
Wypełniamy resztę dzbanka do pełna lodem i mieszamy.
Czym zimniejsza Margarita ,tym lepsza!

Przygotowanie kieliszków :



Czym szersze brzegi kieliszka tym lepiej ale tak na prawdę każda większa szklanka się nadaje .

Bierzemy pozostałą skórkę  po wyciśniętej limonce i chwytając brzegi szklanki moczymy ją w soku a następnie obtaczamy w cukrze wysypanym na talerzyku .
Wlewam drink.
Zdrówko!



Obłędnie lekki,orzeźwiający drink. Doskonały na babskie spotkanie , wieczorny drink po kolacji albo jako towarzysz podczas grillowych popołudni!

P.S -Jeśli jednak tequila wam nie odpowiada , można zrobić lekko okłamaną wersję zamieniając tequilę na cytrynową /limonkową /pomarańczową wódkę.



Dobrej zabawy!M.

Wydrukuj ten przepis