Witam Was!
Dzisiaj ciąg dalszy serii HouseKeeping ;)
Czyli drobne porady jak utrzymać kuchnię w porządku i jak zorganizować kuchnię .
Dziś pod lupę weźmiemy przechowywanie .
1. Zamrażalnik
Nie pozwól aby cokolwiek leżało w zamrażalniku luzem.
Ważne jest aby opisywać pojemniki i woreczki w których zamrażasz produkty .
Zasady zamrażania :
* wołowina i cielęcina do 8 miesięcy
* wieprzowina do 6 miesięcy
* mięso mielone do 2 miesięcy
* schabowe, gulasz do 6 miesięcy
* mięso drobiowe- 9 miesiecy
* do 3-4 miesięcy ryby słodkowodne
* do 5-6 miesięcy -owoce
* do 3-6 miesięcy warzywa - twarde, korzeniowe
* do 12 miesięcy warzywa miękkie
Przy temperaturze :
* - temperatura chłodzenia co najmniej -6°C, okres przechowywania 3 dni.
** - temperatura co najmniej -12°C, okres przechowywania 2 tygodnie.
*** - temperatura co najmniej -18°C, okres przechowywania do 3 miesięcy.
**** - temperatura chłodzenia -18°C, okres przechowywania 3 miesiące i dłużej
Mój sposób:
Kupuję opakowanie woreczków na zatrzask - nie dość że są ładne to dodatkowo nic się z nich nie wyleje .
Markerem opisuje woreczek < data,nazwa produktu >
Ja kupuję swoje woreczki w Ikei ( 50 szt-9,90 a w środku są dwie wielkości woreczków )
2. Przechowywanie produktów suchych :
Ja muszę mieć porządek w swoich szafkach - nie lubię niczego szukać i przekopywać całej kuchni w poszukiwaniu jednej rzeczy .
Tak samo do szału doprowadza mnie to jak biorę mąkę do ręki i nagle z całego woreczka wylatuje biały pył który osadził się na krawędziach .
Prosty Tani sposób na schludne uporządkowanie tego bałaganu:
Pojemniki,szklane słoje,pudełeczka.
Ja osobiście lubię jednorodność -więc kupiłam dwa zastawy pojemników w Ikei (jeden zestaw to 3 pojemniki w różnej wielkości za 12,90zł )
- Pochowałam w nich Kawę(oczywiście w oryginalnym opakowaniu żeby nie wietrzała )
- Sól morską
- Sezam
- Cukier
- Cukier brązowy
- Herbatę
Doskonale nadawać się będą na mąkę ,bułkę tartą itd.
Kupiłam również opakowanie plastikowych łyżeczek i do każdego pojemnika włożyłam po jednej (koszt 2,50 zł)
Na zdjęciu poniżej zrobiłam dla Was zbliżenie woreczków.
Ja używam ich do marynowania mięsa- wrzucam przyprawy,oliwę i np.pierś z kurczaka ponacinaną i zamykam worek.Następnie masuję go w dłoniach aby marynata równomiernie się rozprowadziła i zostawiam w lodówce na parę godzin (od 1h wzwyż ). Nic tak dokładnie nie rozprowadzi marynaty!
Jeśli zostaną mi jakieś świeże zioła ( a i tak wiem że w kuchni mi zwiędną ) siekam je i wrzucam do woreczka-będą na czarną godzinę ;)
Możesz w nie zapakować kanapki ,owoce na drogę.
Ilość możliwości jakie dają te woreczki jest nieskończona!
P.S -od razu muszę się Wam przyznać , że chwilowo prowadzę tryb życia studencki -więc żyję na dwa domy;) Tak więc Tu i tu mam swoje metody utrzymania ładu - mam nadzieję , że niedługo będę mogła zaprezentować Wam cuda z mojej własnej kuchni ;)
Pozdrawiam!M.
Stopniowo będę Wam zdradzać kuchenne sztuczki.
Zapraszam ponownie na mojego bloga;)